SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Falu BS Fotbollsklubb
Fotboll

Falu BS FK Historia

Falu BS bildades den 10 december 1935 i Falun.

 

Under jubileumsåret 1945 sattes ett publikrekord vid en fotbollsmatch, matchen mot Heros sågs av hela 1020 personer.
1951 var en jättesensation på gång i Svenska cupen, Falu BS fotbollsgrabbar tog ledningen över IFK Malmö, men skånepågarna lyckades vända underläget och vann med 3-2.


1955 togs nya Kopparvallen i bruk med en invigningsmatch mot IFK Göteborg, där Falu BS vann med 2-1!
1974 vann BS division 3, efter en stenhård seriefinal mot Brage där BS vann med 3-1 inför 3000 åskådare på Kopparvallen och efter kval mot IFK Luleå var BS för första gången ett division 2-lag! Men den sejouren blev bara ettårig, raset gick ner till division 4, där man spelade till början på 80-talet, då ett ungt och fräscht BS började skörda framgångar.


1983 var Falu BS åter ett division 3-lag, redan första året blev det kval till division 2, men det unga laget räckte inte till riktigt.
När det återstod tre omgångar 1984 var seriesegern säkrad. Kvalmotståndare denna gång var Råsunda, BS vann hemma med 2-0. Råsunda tog kommandot i returmatchen och ledning med 3-0, men i sista spelminuten lyckades BS få in bollen och än en gång var BS ett division 2-lag. 1989 blev det degradering till division 3 igen.

 

Vid årsskiftet 1989/1990 delades föreningen och två föreningar bildades, Falu BS Bandy och Falu BS Fotboll.

1999 firade fotbollen tio år som ”egen” klubb, kunde ha firats som division 2-klubb då laget 1998 var snubblande nära att som nykomlingar åter gå upp till division 2.

 

Falu BS ”meste” spelare genom tiderna är Åke Gren, han har spelat för BS i såväl fotboll, bandy som ishockey i A-, B- och juniorlagen. Unikt är att han lyckats göra mål för alla sina lag. Äpplet faller inte långt från trädet, sonen Mats är BS ”störste” spelare genom tiderna!

En av de mest kända BS:arna på 60- och 70-talet var Per-Anders Jonsson, av de flesta känd som ”Pajen”, både på bandy- och fotbollsplan. Pajen har i många år verkat som tränare i föreningen.

 

1970 togs damfotboll upp i föreningen, lite i skymundan. Under 1980-talet utvecklades damfotbollen inom föreningen. Under andra hälften av 80-talet var Falu BS på väg upp i den absoluta fotbollssocieteten. De var ett av de bästa lagen i Dalarna och spåddes stora framgångar. Men så kom några ekonomiskt svåra år för föreningen och dessa sammanföll med en generationsväxling bland damerna. Det slutade med ett ras för damseniorerna och under en tid lades verksamheten ner.

 

Hösten 1989 delades föreningen och egna föreningar bildades för bandy och fotboll. Fotbollen har sedan dess bedrivits i en egen förening.

Snart kunde föreningen ur den egna ungdomsverksamheten mönstra ett damlag.

Säsongen 1995 slutade med vinst i division 5 och avancemang till division 4. Redan första året stod laget som seriesegrare. Division 3-spel i två säsonger sen ett års gästspel i division 4 för att än en gång ta steget upp i division 3.

2002 vann ett mycket ungt Falu BS Fotboll division 3, flyttades upp i division 2. Speciellt hösten 2003 visade att det fanns stor potential i laget. 2004 vann de serien och efter ett lyckat kvalspel mot Enskede IK och Sils IF fick laget division 1-status!

2007 beslutades att inte ha någon damfotboll inom BS utan damerna bereddes plats i FC Falun.

 

Herrseniorena spelade framgångsrikt under början på 2000-talet och kom att ända upp till division 1.

2006 bildades Falu Fotbollsklubb med meningen att bedriva herrfotboll i Falun. 2007 tog FFK över Falu BS division 1-plats.

Falu BS var därefter endast en ungdomsklubb fram till att damfotbollen startade upp igen till säsongen 2009. 

 

Säsongen 2015 startade Falu BS återigen upp ett herrlag i division 7. Laget klättrade i tabellerna och inför säsongen 2022 förstärktes laget rejält och detta resulterade i ett poängrekord i dalafyran med endats poängtapp i två matcher och uppflyttning till division 3 till säsongen 2023. Damlaget stod också för en mycket stark prestation där både A- och U-lag flyttades upp i div 3 respektive div 4.

 
Arenapartner
Platinapartner
Guldpartner
Silverpartner