SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Falu BS Fotbollsklubb
Fotboll

Handbok Ungdom 7-14 år

Handbok till spelare och målsmän i Falu BS FK säsongen 2024. 

Handbok ungdom i text

Historia

Falu Bollsällskap (Falu BS) bildades den 10 december 1935, efter en sammanslagning av Falu BK, Holmens IF, Falu SK och IFK Falun. ​

1 oktober 1989 ombildades moderföreningen ​
Falu BS till en alliansförening med två enskilda idrottsföreningar: en för fotboll och en för bandy, vilka döptes till "Falu BS Fotboll" respektive ​"Falu BS Bandy”.​

Falu BS Fotboll har sedan starten 1935 haft Kopparvallen som hemvist för sin verksamhet. ​

Vi har idag närmar vi oss 600 aktiva fördelat på 19 lag i träning och matchspel, vilket gör oss till en av Dalarnas största idrottsföreningar.

 

Vision och Värdegrund

 

Vår vision
Vår vision är att genom Fotboll och Lagarbete i Centrum utveckla barn, ungdomar och vuxna till fina förebilder på och utanför planen. ​

Vi åtar oss att utbilda våra aktiva i lagarbete och hjälpa de utveckla förståelse och respekt för sig själva, lagkompisar, motståndare, domare och andra som verkar runt fotbollen som de kan ta med sig genom hela livet.​

Vi vill skapa en trygg, glädjefylld och utvecklande fotbollsmiljö där våra aktiva får möjlighet att spela fotboll oavsett förutsättningar och nå sina drömmar. ​

Vår vision är att vi ska vara Dalarnas största idrottsförening och årligen ha över ​1 000 aktiva i vår förening.

 

Vår Värdegrund
Falu BS välkomnar alla oavsett ålder, etnisk tillhörighet, sexuell läggning, trosuppfattning till att uppleva ​glädje och gemenskapen i att spela fotboll i Falu BS.​

I Falu BS har vi nolltolerans mot mobbing, rasism, fusk, dopning och användande av droger.​

I Falu BS respekterar vi motståndare, domare och andra inblandade vid våra matcher.​

I Falu BS tar vi ansvar för alla individer. Genom att inspirera och uppmuntra lär vi ut sportsligt​ uppträdande och hur man umgås i grupp.

 

Vårt gemensamma ansvar
 Falu BS Fotboll skall kännetecknas av en sund, rolig och enkel verksamhet med betoning på social utveckling, gemenskap, trygghet och att alla ska få vara med på sina villkor.

Vi ska visa respekt för varandra och uppträda sportsligt på och vid sidan av planen.
Vi följer fotbollens regler och visar respekt för domare och övriga funktionärer.
Vi stöttar och hejar på våra kompisar, både i det egna laget och i andra Falu BS lag.
Vi strävar mot samma mål och verkar för gemenskap inom Falu BS Fotboll där föreningen är lika viktig som det egna laget.
Vi ska bedriva en jämställd verksamhet där flickor och pojkar är lika viktiga.

 

Spelare

 

Riktlinjer Falu BS ungdom

Spelare och målsmän förbinder sig att under säsongen medverka i föreningens verksamhet i enlighet med föreningens och överordnade idrottsorganisationens stadgar och övriga bestämmelser. 
Spelare och målsmän ska alltid visa ”fair-play” mot alla inblandade under match och träning.

Spelare och föräldrar förbinder sig att följa och hålla sig uppdaterad om föreningens policys och dess innehåll. Vid överenskommelsen intygar spelaren/målsmän att han läst och accepterat innehållet av handboken.

 

Riktlinjer vid träning och match

 • Vara väl förberedd inför träning och match.
 • Ha med sig korrekt utrustning och träningskläder.*
 • Komma i tid.*
 • Hälsa på alla.
 • Endast svenska eller engelska är tillåtet innan, under & efter träning och match.
 • Vara ombytt och på plats minst 15 minuter innan träning.
 • Meddela dina tränare om du inte kan komma på träningen.*
 • Alla hjälps åt att samla material efter träning och match. Ingen lämnar planen innan materialet är insamlat.
 • Grundregeln är att omklädningsrummet skall vara mobilfritt.
 • Omklädningsrummet/samlingslokal skall alltid lämnas städat.
 • Det är spelarens ansvar att ta sig till och från träning.*
 • Meddela dina tränare senast samma vecka innan match om du inte kan närvara.
 • Meddela dina tränare 1 vecka innan vid längre frånvaro p.g.a. resa eller liknande.

*Fram t.om. spelaren fyllt 13 år är det föreningens rekomendation att föräldrarna ansvarar att spelaren kommer till träningen, kommer i tid, anmäler frånvaro och har med sig korrekt utrustning.

 

Fotbollsutrutning

Föreningen har ett samarbete med sportvarumärket Adidas med Intersport i Borlänge som leverantör. 

Aktiva medlemmar i ungdomsektionen får via Falu BS förmånliga priser på träningskläder och utrustning via Adidas och Intersport i Borlänge. 

 

Utrustning till träning
Under 2024 kommer spelare kunna beställa träningskläder med tryck via föreningens klubbshop via Intersport, klubbshopen hittas enklast via Falu BS hemsida www.falubs.se. Kom ihåg att skapa ett konto på klubbshopen för att ta del av föreningsrabatten. Upphämtning av beställda träningskläder görs hos Intersport i Borlänge eller vissa fall på Falu BS kansli vid Kopparvallen. Provstege för utprovning av träningskläder finns på Intersport i Borlänge. 

 

Utrustning till match
Till match erhåller föreningen spelare i ungdomssektionen med matchtröja. Shorts, strumpor, benskydd, fotbollsskor, vattenflaska och underställ är spelarens ansvar att införskaffa inför match. Matchkläderna är inte personliga utan ska lämnas tillbaka till föreningen efter varje match eller säsong.

 

Falu BS merchshop
I början av 2024 lanserar Falu BS sin merchshop via intersport. I shoppen kan spelare och målsmän hitta produkter till vardagen från Falu BS, allt från topp till tå. Efter lansering kommer ni att hitta merchshoppen via länk på falubs.se. Glöm inte att skapa ett konto i merchshoppen för att ta del av föreningsrabatten. 

 

Materialbytardag
Falu BS försöker att minst en gång per år arrangera så att medlemmar kan byta fotbollsutrustning med varandra. Kansliet och lagledare informerar när detta sker.

 

Sjukvård och försäkring

Vid skada eller sjukdom i sammanband med Falu BS verksamhet kan spelaren få hjälp till råd och vård via föreningens försäkring om spelaren betalat medlemsavgiften. 

 

Vid idrottsskador kontakta Råd & vård för idrottsskador via Folksam: 
020-44 11 11 
Vardagar 08:00 – 17:00

 

Det är spelare/målsmans ansvar att kontakta försäkringbolag vid eventuell skada.

Om spelaren utan att kontakta Folksam uppsöker vård av ej försäkrningens anvisad läkare, sjukgymnast eller motsvarande för hälsokontroll eller medicinsk behandling vid skada eller sjukdom bekostas inte besöket av försäkringen.

 

Medlems- och Träningsavgifter

Alla spelare i Falu BS FK:s verksamhet är skyldiga att betala medlemsavgift och Träningsavgift varje år.  Avgifterna kommer faktureras under slutet av mars månad som skall vara betalade den sista april. Föreningen återbetalar inte någon av avgifterna om spelaren under säsong väljer att sluta/byta förening. Föreningen tillåter inte en spelare med skuld till föreningen byta klubb innan skulden är betald. Spelare som ansluter till föreningen efter 1 juli betalar hela medlemsavgiften och halva träningsavgiften. 

 

Falu BS tillämpar digitala fakturor/aviseringar via mail och medlemsappen. Medlem kan välja på olika betalmetoder såsom swish, kort, faktura eller delbetalning. På varje faktura tillkommer en administrationsavgift, avgiften varierar beroende på fakturans belopp. Administrationsavgiften avser den digitala hanteringen via våra samarbetspartners SportAdmin & Qvikly.

 

Av årsmötet & styrelsen fastställda belopp gäller följande för ungdomssektionen:

Verksamhet Medlemsavgift Träningsavgift Träningsavgift Vinter
Framtidens lirare 300kr 300kr -
7 till 9 år 300kr 1250kr 500kr
10 till 11 år 300kr 1500kr 600kr
12 till 13 år 300kr 1750kr 700kr
14 år 300kr 2000kr 700kr


Medlemsavgift 
Alla aktiva i Falu BS FK måste också vara medlemmar i föreningen. Medlemsavgiften täcker den aktives licens samt försäkring vid eventuella olycksfall. För att få delta i matchspel i såväl tränings- som tävlingsmatcher för Falu BS FK måste den aktive vara medlem i föreningen.

 

Träningsavgift - ordinarie verksamhet 
Falu BS ordinarie fotbollsverksamhet omfattas av perioden april till oktober där de flesta aktiviteter, träningar och matcher genomförs. Träningsavgiften avser kostnader som föreningen har för försäkringar, anmälningsavgifter, lokalhyra, planhyra, domararvoden, material, föreningsservice, utbildningar, system etc. 

 

Träningsavgift - Vinter 
Under perioden november till mars uppmuntrar föreningen att de aktiva utövar annan idrott än fotboll. Dock kan träningsgrupperna i Falu BS ha aktiviteter under vintern för de barn som inte har en annan idrott eller som vill spela fotboll året om. För dessa tillkommer en Träningsavgift under vintern som avser kostnaden för dessa aktiviteter. Träningsavgift för vinter faktureras i samband med ordinarie avgift.

 

Familjerabatt - Träningsavgift 
Från och med tredje barnet som är aktiv medlem i föreningen reduceras yngsta barnets(ens) träningsavgift med 50%. Målsman är ansvarig att kontakta kansliet för att få familjerabatt. Utgångspunkten för en familj är målsmän, den aktive och dess syskon i samma/delat hushåll. Familjerabatt kan inte kombineras med rabatt för ledarbarn.

 

Träningsavgift för ledarbarn 
Falu BS FK arbetar aktivt med att ledarförsörjningen sker i första hand via träningsgruppens målsmän, så kallade föräldratränare. Aktiva spelare som har sin målman som föräldratränare i sin träningsgrupp får sin Träningsavgift subventionerad med 100% (max 3 Träningsavgifter per träningsgrupp). Har träningsgruppen fler än 3 föräldratränare kan träningsgruppen välja att fördela subventionen mellan sig, t.ex. 6 föräldratränare 50% subventionerad träningsavgift.

 

Försäljning av föreningsprodukter  

För att hålla nere avgifterna så tillämpar Falu BS under varje år försäljningar av föreningsprodukter för ett värde i snitt 2600kr per aktiv spelare. Detta ger föreningen ca 1300kr netto per spelare som hjälper föreningen hålla nere kostnaderna. Vissa försäljningar erbjuder föreningen spelarna att köpa sig fri och andra är obligatoriska att sälja. Föreningen meddelar träningsgrupperna när dessa försäljningar genomförs och träningsgruppen har det övergripande ansvaret över att träningsgruppens försäljning genomförs inom tidsramen som föreningen satt. 

Detta gäller alla träningsgrupper i Falu BS FK förutom framtidens lirare.

 

Försäljningar 2024 
Nedan hittar ni år 2024 års försäljningar och ett ungefärligt tidsspann för genomförande. 

 

JOYNA, Folkspel - Försäljning under våren
Ett digitalt prenumerationslotteri från Folkspel, medlem säljer 2 premunationer.
Går att köpa sig fri för 1200kr.

Bambusa - Strumpor - försäljning v16 och v35
Strumpor från bambusa, medlem säljer två familjepåsar under året fördelat på vår och höst.
Går att köpa sig fri för 1200kr.

 

Familjerabatt - Försäljningar 
Från och med tredje barnet som är aktiv medlem i föreningen reduceras yngsta barnets(ens) försäljning med 50%. Målsman är ansvarig att kontakta kansliet för att få familjerabatt. Utgångspunkten för en familj är målsmän, den aktive och dess syskon i samma/delat hushåll. 

 

Föreningsaktiviteter 

Falu BS kommer under säsongen att arrangera 3-4 aktiviteter som träningsgrupperna förväntas delta och hjälpa till med. Föreningen skickar ut information om aktiviteterna, det är träningsgruppens ansvar att informera och fördela arbetet bland gruppens medlemmar. 

 

Planerade föreningsaktiviteter 2024: 

 • Matcharrangemang representationsmatch
  Varje träningsgrupp kommer att bli involverade ett matcharrangemang för vårt representationslag. I uppgiften kan det ingå att bemanna entré, kiosker, matchvärdar och bollkallar/bollkullor.  
 • Falu Sommarcup 
  Falu BS kommer vara ansvariga över Kopparvallen under Falu Sommarcup. I uppgiften ingår Kiosk, tävlingsledning, cupvärdar och anläggningsansvar. Varje träningsgrupp blir tilldelad uppgifter under några timmar under cupen.
 • BS-dagen 
  En dag där vi firar Falu BS tillsammans med en mängd matcher på Kopparvallen och andra aktiviteter. I uppgiften ingår kiosk och matchvärdar. BS-dagen 2024 är den 17 augusti.

Resor och Bortamatcher

Föreningen tillsammans med målsmän ansvarar över spelarnas transport till och från bortmatcher. Falu BS FK har antagit en trafiksäkerhetspolicy för att kvalitetssäkra våra transporter.  Policyn ska ge målsmän och ledare med förtroendeuppdrag tydliga riktlinjer för hur våra spelare ska transporteras till och från träningar och matcher. 

 

Krav på föraren:

 • Inneha godkänt körkort
 • Rekomederat 2 års körvana
 • Följa hastighetsbegränsningar och trafikregler
 • Ansvara för att samtliga i bilen använder säkerhetsbälte
 • Förankra eventuell last på ett säkert sätt
 • Vara väl utsövd, nykter och drogfri 

Krav på fordonet: 

 • Fordonet ska vara besiktigat
 • Fordonet ska ha en gällande försäkring
 • Fordonet ska ha godkända däck för aktuell årstid
 • Fordonet ska ha fungerande säkerhetsbälten för samtliga passagerare 

Tänk på att: 

 • Utse två förare vid längre resor
 • Anpassa hastigheten efter rådande väderförhållanden
 • Ställa in resan vid dåligt väglag, alternativt välja ett annat transportmedel.
 • Samåka i största möjliga utsträckning.

Fri entré till Falu BS herr- och damlag

Aktiva medlemmar som har betalat sin medlems- och träningsavgift får ett digitalt medlemskort i SportAdmins medlemsapp. 
Det digitala medlemskortet kommer under 2024 även gälla som säsongskort till våra representationslags hemmamatcher. 
Visa upp medlemskortet i entrén för att gå in gratis på matchen.

 

Föräldrar

 

Som fotbollsförälder är du viktig för oss i Falu BS FK. Föräldrar stöttar sitt barn utanför fotbollen så att skola, kost och vila fungerar. Ge uppmuntran regelbundet så att barnet vet om att du bryr dig om barnet och dess idrott. 
Som stödfunktion är ni en viktig del av spelarnas fotbollsutbildning.  

När det gäller fotbollsdelen av utbildningen är det dock viktigt att ni överlåter ansvaret till våra utbildade ledare. 

Det är föreningens ansvar att sätta upp ett ramverk för hur vi tycker att man ska bete sig som förälder. Det är ditt ansvar som förälder att följa det.  

 

Allmänna förväntningar på dig som förälder 

 • Föräldrarna ska delta på lagets föräldramöten.  
 • Föräldrarna ska ta del av lagledningen och föreningens information.
 • Fotbollsverksamheten i Falu BS FK skall vara rolig för både barn och föräldrar.  
 • Föräldrar i Falu BS FK ska uppföra sig som de förebilder och föreningsrepresentanter de är.
 • De föräldrar som vill engagera sig i föreningen på ett eller annat sätt är varmt välkomna. Vi kan aldrig få för många föräldratränare eller ledare i våra träningsgrupper.

Förväntningar på dig som förälder till träning

 • Positiv föräldrasupport är viktig, särskilt i tider av besvikelse. Föräldrarna bör uppmuntra sitt barn till träning och ha en långsiktig målsättning med denna.
 • Föräldrarna förväntas stötta spelaren i träningen på ett balanserat sätt, utan att pressa spelaren till något han/hon inte vill.  
 • Alla i verksamheten har sin roll. Du är förälder med allt vad det innebär, tränaren är tränare med allt vad det innebär. Vi vill att du som förälder ska undvika att ge feedback gällande fotbollen till ditt barn utan att först prata med tränaren. Dubbla budskap minskar ditt barns möjligheter att utvecklas.
 • Upp till det att spelaren är 13 år är det föräldern som ansvarar för att spelaren kommer i tid till träning och match samt att spelaren har rätt utrustning med sig.  
 • Upp till det att spelaren fyllt 13 år är föräldrarna ansvariga för att spelaren inte tränar vid sjukdom.  
 • Upp till det att spelaren fyllt 13 år är det föräldrarna som är ansvariga att anmäla eventuell frånvaro från träning och match.
 • Vid träning skall föräldrarna hålla sig på lämpligt avstånd från träningen så att inte spelarens uppmärksamhet dras ifrån tränaren.  
 • Föräldrarna ska veta att om spelaren blir skadad hamnar i osämja under träning eller match, är det i första hand ledarnas uppgift att ombesörja detta.

Förväntningar på dig som förälder vid match

Matchen är ett utvecklings- och utbildningstillfälle. Utbildningen av spelaren går i Falu BS FK före resultatet i matchen. Det är tränaren och i sista hand föreningen som bestämmer vad som ryms inom begreppet utbildning, ibland kan det betyda att spela på en annan position, ibland kan det betyda att rulla på lagkaptensrollen osv.  

 • Under match vill vi att du som förälder är uppmuntrande och positiv. Taktiska tillrop sköter tränaren.  
 • Under match, cup och träning är det viktigt att föräldrarna uppför sig föredömligt då man är en representant för Falu BS FK. Andra människors bild av Falu BS FK präglas av ditt uppträdande som förälder.
 • Alla domare gör sitt bästa. Domaren kommer inte att ändra något domslut. Låt domaren döma matchen.
 • Föräldrarna bör finnas för spelarna vid behov och de bör inte ändra beteende gentemot någon i verksamheten, oavsett resultat.  
 • Vid match står föräldrarna alltid på motsatt långsida från avbytarbänken.  
 • Vid match är föräldrar ansvariga att hjälpa föreningen med transport till och från bortamatcher.

Förväntningar på dig som förälder vid cup

 • Vid cuper och läger bor föräldrarna på annat boende än laget. Om inte annat anges av ledarna i laget.
 • Vid cuper och läger är det ledarna som är ansvariga för laget. Fråga gärna om ledarna behöver ha hjälp med något, annars kontaktar ledarna dig som förälder om de behöver hjälp med något.

Övrigt

 

Personuppgifter
Falu BS FK samlar in spelarers/ledares personuppgifter för att kunna registrering via Svenska fotbollsförbundet. Vi använder även personuppgifterna för att få aktivitetsstöd via RF och kommunen samt för att kunna fakturera för medlems- och Träningsavgifter. 

 

Det är spelares och målsmans ansvar att delge lagledaren korrekta personuppgifter när spelaren börjar i Falu BS. Det är sedan spelares och målsmans ansvar att uppdatera sina personuppgifter i medlemsappen om förändringar sker.

 

I vår föreningspolicy kan ni läsa mer om hur vi behandlar era personuppgifter. Ni kan hitta vår föreningspolicy på hemsidan.

 

Medlemsappen
Alla aktiva medlemmar i Falu BS har tillgång till Medlemsappen via SportAdmin. Medlemsappen går att ladda ner där appar finns, ange e-postadress i Medlemsappen så skickas en engångskod och du kan logga in. 
I Medlemsappen finns träningsgruppens Kalender, Matcher, Kallelser, Närvarostatistik, Kontakter, Utskick, Digtalt medlemskort och Lagkassa. I appen hittar ni även nyheter från föreningen. 

Föreningens primära kommunikation sker via kallelser och utskick i appen.

 

Övriga styrdokument
Vill du läsa mer om Falu BS så hittar du alla våra styrdokument, stadgar och policys via vår hemsida www.falubs.se.

 

Lagsponsor i Min fotboll 
Vill du som förälder eller någon anhörigs företag stötta Falu BS och lagets lagkassa lite extra? Då kan du bli så kallad Lagsponsor där 4000kr av beloppet går till träningsgruppens lagkassa och 1000kr till föreningen. 
Lagsponsor till Falu BS kostar 5750kr där 5000kr tillfaller laget och föreningen. Lagsponsorns får då exponering på lagets sida i appen Min Fotboll under hela året. Varje lag kan ha flertalet lagsponsorer. 

 

Lagsponsorer ska förankras och administreras av föreningsservice. Lagsponsorer får inte konkurrera med föreningens befintliga partners, bryta mot föreningens eller idrottens policys eller värderingar.  

 

För mer information om lagsponsor: kontakta kansli eller affärsansvarig. 

 
Arenapartner
Platinapartner
Guldpartner
Silverpartner
BRONSPARTNER