SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Falu BS Fotbollsklubb
Fotboll

Spelarhandbok Akademi

Vår vision


Vår vision är att genom Fotboll och Lagarbete i Centrum utveckla barn, ungdomar och vuxna till fina förebilder på och utanför planen. ​

Vi åtar oss att utbilda våra aktiva i lagarbete och hjälpa de utveckla förståelse och respekt för sig själva, lagkompisar, motståndare, domare och andra som verkar runt fotbollen som de kan ta med sig genom hela livet.​

Vi vill skapa en trygg, glädjefylld och utvecklande fotbollsmiljö där våra aktiva får möjlighet att spela fotboll oavsett förutsättningar och nå sina drömmar. ​

Vår vision är att vi ska vara Dalarnas största idrottsförening och årligen ha över ​1 000 aktiva i vår förening.

Vår Värdegrund
Falu BS välkomnar alla oavsett ålder, etnisk tillhörighet, sexuell läggning, trosuppfattning till att uppleva ​
glädje och gemenskapen i att spela fotboll i Falu BS.​

I Falu BS har vi nolltolerans mot mobbing, rasism, fusk, dopning och användande av droger.​

I Falu BS respekterar vi motståndare, domare och andra inblandade vid våra matcher.​

I Falu BS tar vi ansvar för alla individer. Genom att inspirera och uppmuntra lär vi ut sportsligt​
uppträdande och hur man umgås i grupp.

 

Värdegrund & Målsättning akademi

 

Alla spelare och ledare skall genom sitt uppförande göra sitt yttersta för att upprätthålla föreningens vision med fotboll och lagarbete i centrum. 

Målsättningen för seniorverksamheten är att vinna varje match för att avancera i seriesystemen så att representationslagen blir långsiktiga och stabila toppklubbar i division 1. 

Målsättningen med akademin är att bedriva en utvecklande fotbolls- och ledarutbildning där spelare från akademin i framtiden skall utgöra stommen i seniorverksamheten och framtida ledare & domare inom föreningen.  

Vi ska skapa en träningskultur i toppklass där våra spelare har fysiska förmågor som motsvarar minst 1 division högre än vi spelar i. 

Vi ska erbjuda alla spelare utvecklande tränings- och matchmiljöer inom fotboll oavsett ambitionsnivå. 

Akademin skall erbjuda möjlighet till att tävla på högsta nivå genom att årligen kvalificera till nationella serietillhörigheter för lagen inom akademin.

 

Riktlinjer Falu BS Akademi

 

Det är föreningens ansvar att sätta upp regler och riktlinjer för Akademin. Det är ditt ansvar som spelare att följa det.  

Vi finns till för de spelare som har höga ambitioner med sitt fotbollsspel, de spelare som identifierar sig med att vara fotbollsspelare. Men som spelare i vår Akademi kan man hålla på med andra idrotter, och därmed tror vi att vår verksamhet passar bäst för de spelare som sätter fotbollen främst men som vill kombinera flera olika sporter. 

 

Vi finns till för de spelare som alltid vill mäta sig med de bästa samtidigt som man alltid gör sitt eget bästa vid varje sammankomst med laget. Vi finns till för de spelare som strävar efter att bli bättre och har som mål att kunna leva på sin idrott. 

Vi finns till för de spelare som tar ansvar för sin egen utveckling, de spelare som är självständiga och de spelare som kan planera sin tid. Vi finns till för de spelare som kommer väl förberedda till träning, samtidigt som de har koll på skolan och hinner vara med familj och vänner. Vi finns till för dem spelare som vill ha och tål höga krav. Ofta kommer kraven inte bara från tränare och förening, utan även från spelare och föräldrar. Vi finns till för de spelare som kan hantera dessa krav samtidigt som man har roligt och tycker att det är kul att komma till träning och match.  

Som spelare ska du vara införstådd med att du står under ständig förändring. Det är i slutändan upp till dig själv hur långt du vill nå i din fotbollskarriär. Ledarna i föreningen finns som hjälp för dig som spelare att utvecklas så mycket som möjligt.

 

Regler Akademi

 

Träning och match: 

 • Vara väl förberedd inför träning och match. 
 • Ha med sig korrekt utrustning och träningskläder.
 • Komma i tid.
 • Hälsa på alla.
 • Endast svenska eller engelska är tillåtet innan, under & efter träning och match.
 • Vara ombytt och på plats minst 15 minuter innan träning.
 • Grundregeln är att omklädningsrummet skall vara mobilfritt.
 • Meddela dina tränare om du inte kan komma på träningen (Senast kl 13:00 samma dag).  
 • Kan man inte träna p.g.a. skada eller lättare sjukdom finns det andra saker att träna och ingen anledning till att inte närvara på träningen (Kontakta dina tränare om du inte kan träna för fullt).
 • Alla hjälps åt att samla material efter träning och match. Ingen lämnar planen innan materialet är insamlat.
 • Omklädningsrummet skall alltid lämnas städat.
 • Det är spelarens ansvar att ta sig till och från träning.
 • Förväntningen är att spelaren deltar på samtliga träningar och matcher.
 • Meddela dina tränare senast 7 dagar innan match om du inte kan närvara.
 • Meddela dina tränare minst 4 veckor innan vid längre frånvaro p.g.a. resa eller liknande. 

Kommunikation spelare – ledare: 

Falu BS FK rekommenderar att all kommunikation mellan spelare och ledare rörande feedback, matchuttagningar, spelarutveckling osv. tas muntligt på plats innan eller efter träning vid inbokat möte. 

 • Frånvaro från match meddelas muntligt.
 • Frånvaro från träning kan rapporteras via textmeddelande eller medlemsappen. 

Spelarens Åtaganden

 

Spelaren förbinder sig att under säsongen medverka i föreningens verksamhet i enlighet med föreningens och överordnade idrottsorganisationens stadgar och övriga bestämmelser. 
Spelaren ska alltid visa ”fair-play” mot alla inblandade under match och träning.

 

Alkohol, droger och dopning
Spelaren förbinder sig att inte använda dopingpreparat och i alla delar följa FIFA:s, UEFA:S, Riksidrottsförbundets samt SvFF:s dopingregler. 
Falu BS FK:s verksamhet ska präglas av alkohol- och drogfrihet. 
Spelare som företrädare för Falu BS FK är förebilder även utanför föreningens verksamhet.

 

Spel & Matchfixing
Falu BS tar avtsånd från all matchfixing. Det är inte tillåtet att spela på Falu BS matcher som aktiv medlem. Vid misstanke om matchfixing är spelare/ledare skyldig att rapportera detta.

 

Utrustning
Spelaren förbinder sig att vid matcher, träningstillfällen, träningsläger, spelarmöten och andra tillfällen av förberedelser inför tävling och träning endast bära föreningskläder.

Spelaren förbinder sig att vid sponsoraktiviteter, framträdande i media och andra tillfällen av offentlig aktivitet endast bära föreningskläder eller kläder av föreningens officiella partners.

Det är inte under några omständigheter tillåtet att använda föreningens kläder på platser som kan relateras till droger eller alkohol t.ex. systembolaget, barer eller krogar. Föreningen ser helst att kläderna inte används privat.

 

Sociala medier 
Spelaren förbinder sig att på sina privata sociala medier såsom Facebook, X, Instagram etc. representera Föreningen och vårda Föreningens varumärke på ett värdigt sätt och i enlighet med föreningens och sponsorers tillhandahållna policy. 

 

Deltagarskyldighet 
Spelaren är skyldig att för det fall spelaren inte uttas till spel i sin hemmamiljö ställa upp för träning och match i föreningens samtliga lag. Spelare som påbörjat en säsong med Falu BS FK är knutna till föreningen säsongen ut. Föreningen kommer inte att släppa spelare till andra klubbar under pågående säsong. Undantag kan göras av Sportchef om spelaren flyttar, har speciell anledning eller blir värvad av någon elitklubb.

 

Medlemskap & avgifter 
Spelaren är skyldig att bli medlem i Falu BS FK när de ingått överenskommelse med Föreningen. Spelare som inte är medlem i föreningen får inte registreras för match. Vid eventuella skador gäller inte föreningens försäkring om spelaren inte är registrerad medlem. 

 

Avgifter säsongen 2024: 
Medlemsavgift:        300 kr 
Träningsavgift P15:        3500 kr 
Träningsavgift P17 & P19:    4500 kr
Serviceavgift tillkommer vid fakturering. 

 

Avgifterna kommer att faktureras i slutet januari månad och skall vara betalda senast den sista februari. Föreningen återbetalar inte någon av avgifterna om spelaren under säsong väljer att sluta/byta förening. Föreningen tillåter inte en spelare med skuld till föreningen byta klubb innan skulden är betald. Spelare som ansluter till föreningen efter 1 juli betalar hela medlemsavgiften och halva akademiavgiften.

 

Föreningsarbeten
Spelaren är skyldig att genomföra upp till sex arbetspass hos någon av föreningens samarbetspartners. Föreningen kallar spelaren minst 14 dagar i förväg.

 

Föreningsförsäljning
Spelare är skyldiga att under året delta i föreningens försäljningar av produkter. Totalt kommer 3 försäljningar genomföras under året där varje spelare ska sälja produkter till ett värde av ca 2000kr.
Föreningen informerar om detta löpande under säsong.

 

Föreningens åtaganden

Föreningen åtar sig: 

 • att garantera matcher och träning, ledda av kvalificerade ledare.  
 • att svara för att spelaren är tillgänglig för distrikts- & nationslagsmatcher (internationella matcher, förberedande träningsläger och träningstillfällen). 

Utrustning 
Föreningen har ett samarbete med sportvarumärket Adidas med Intersport i Borlänge som leverantör. 

 

Spelare i Akademin får via Falu BS förmånliga priser på träningskläder och utrustning via Adidas och Intersport i Borlänge. 

 

Under 2024 kommer spelare kunna beställa träningskläder med tryck via föreningens klubbshop via Intersport, klubbshopen hittas enklast via Falu BS hemsida www.falubs.se. Kom ihåg att skapa ett konto på klubbshopen för att ta del av föreningsrabatten. Upphämtning av beställda träningskläder görs hos Intersport i Borlänge eller vissa fall på Falu BS kansli vid Kopparvallen. 

Provstege för utprovning av kläder finns på Intersport i Borlänge. 

 

Till match erhåller föreningen spelare i akademin med matchtröja, shorts och strumpor. Benskydd, fotbollsskor, vattenflaska och underställ är spelarens ansvar att införskaffa inför match. Matchkläderna är inte personliga utan ska lämnas tillbaka till föreningen efter varje match.

 

Sjukvård och Hälsa 
Vid skada eller sjukdom kan spelaren få hjälp till råd och vård via föreningens försäkring om spelaren betalat medlemsavgiften. 

Vid idrottsskador kontakta Råd & vård för idrottsskador via Folksam: 
020-44 11 11 
Vardagar 08:00 – 17:00

 

Det är spelarens ansvar att kontakta försäkringbolag vid eventuell skada.

Om spelaren utan föreningens godkännande uppsöker vård av ej Föreningen anvisad läkare, sjukgymnast eller motsvarande för hälsokontroll eller medicinsk behandling vid skada eller sjukdom bekostas inte besöket av Föreningen eller försäkringen.

 

Resor & logi 
Föreningen ansvarar över spelarens transport till och från bortamatch i akademin. På längre resor kan föreningen stå för en måltid, om detta inte anges i kallelsen till match är det spelarens ansvar att ha med sig egen mat.

 

Spelaren ansvarar över sina förberedelser inför match så som: transport till och från samlingen, sömn och mat under dagen och dagen före.  Vid eventuella bortamatcher där övernattning krävs kan föreningen ta ut en extra avgift. Transport till och från träning och samling är spelarens ansvar. 

 

Vid lokala bortamatcher kan spelarna/vårdnadshavare ombes ta egna fordon till matchen. 

 

Övrigt

 

Spelarförflyttningar inom Falu BS FK

Från 15 års ålder bestäms spelarförflyttningar mellan tränings- och matchmiljöerna i samråd med ledare och sportgrupp under månads- och veckomöten. Föreningen strävar efter att i största möjliga mån anpassa spelartrupperna efter den individuella spelarens nivå för att uppnå bästa möjliga tränings och tävlingsnivå för spelaren.

 

Riktlinjer vid förflyttningar: 

 • Huvudregeln är att alla spelare ska ha sin naturliga hemvist i den åldersgrupp spelaren tillhör.
 • Alla spelare ska erbjudas en utvecklande och utmanande tränings- och matchmiljö.
 • Spelare inom akademin skall kunna flyta genom trupperna i träning och match (miljöträning) och följande nivåer finns vid flytt av spelare i tränings- och matchmiljö.

Förflyttning av spelare ska göras enligt följande kriterier: 

 • Fotbollskunskaper 
  - ha tillräckligt bra tekniska, fysiska och mentala kvalitéer.
 • Lagsamarbete 
  - kunna samarbeta på och på sidan av planen.  
 • Uppförande på och på sidan av planen 
  - Respektera ledare, domare, med- och motspelare.
 • Inställning och ihärdighet 
  - Ha rätt ambitionsnivå och träningsnärvaro.

Provspel med andra klubbar

Falu BS FK uppmuntrar föreningens spelare att åka på provspel. Dock ska provspelet äga rum hos en förening av elitkaraktär (Division1, Superettan eller Allsvenskan). 

Inga provspel med andra klubbar tillåts utan godkännande av Sportchef. 

Spelarens närmaste ledare alternativt Sportchef erbjuds följa med spelaren på provspelet. 

Inbjudande klubb står för spelarens omkostnader och försäkring under provspelsperioden.

 

Agenter/förmedlare 

Föreningen vill ha en bra relation till våra spelares agenter och förmedlare. Om du som spelare blir kontaktad av en förmedlare under dina ungdomsår i Falu BS FK så kan du kontakta din närmaste ledare eller Sportchef för vägledning. Vi i föreningen kan hjälpa dig i din kontakt med förmedlare och vara ett stöd vid eventuellt avtal. Vi rekommenderar dig att vara försiktig då det finns såväl seriösa som oseriösa förmedlare.

 

Personuppgifter
Falu BS FK samlar in spelarnas personuppgifter för att kunna registrera spelaren för spel via Svenska fotbollsförbundet. Vi använder även personuppgifterna för att få aktivitetsstöd via RF och kommunen samt för att kunna fakturera för medlems- och Träningsavgifter.  

I vår föreningspolicy kan ni läsa mer om hur vi behandlar era personuppgifter. Ni kan hitta vår föreningspolicy på hemsidan. 

 

Medlemsappen
Alla spelare i Falu BS har tillgång till Medlemsappen via SportAdmin. Medlemsappen går att ladda ner där appar finns, ange e-postadress i Medlemsappen så skickas en engångskod och du kan logga in. 
I Medlemsappen finns träningsgruppens Kalender, Matcher, Kallelser, Närvarostatistik, Kontakter, Utskick, Digtalt medlemskort och Lagkassa. I appen hittar ni även nyheter från föreningen. 

Föreningen primära kommunikation sker via kallelser och utskick i appen.

 

Övriga styrdokument
Vill du läsa mer om Falu BS så hittar du alla våra styrdokument, stadgar och policys via vår hemsida www.falubs.se.

 
Arenapartner
Platinapartner
Guldpartner
Silverpartner